Utställningen pågår
26 januari 2020 – 2 oktober 2022
Pris
Utställningen berättade om de nazistiska rörelserna i Norrköping, från 1930-talet, under andra världskriget och efterkrigstiden och enda fram till nutid. I utställningen lyfte vi också fram de som valde att göra motstånd. Det är berättelsen om medlöparna, motståndarna och några av de flyktingar som kom till Norrköping under andra världskriget. Vi belyste även frågor kring främlingsfientlighet i vår samtid.
Utställningen var producerad av Norrköpings stadsmuseum i samarbete med forskaren och författaren Johan Perwe och byggde delvis på Perwes forskning.
Nationalsocialismen (nazismen) uppmuntrade antisemitism och främlingsfientlighet. Även i Norrköping fanns nazistiska anhängare. Mot dessa stod demokratins förkämpar och antinazistiska eldsjälar som gjorde motstånd och tog ställning för utsatta människor på flykt. Efter krigsslutet tog Norrköping emot överlevare från koncentrationslägren. Under våren och sommaren 1945 anlände de till staden. Utställningen visade hur mottagandet gick till. Många kom att så småningom flyttas till flyktingförläggningen i Doverstorp i Finspång, innan de hittade styrka nog att fortsätta sina liv.
I dagens samhälle ser vi en förändring av värderingar, tolerans, medmänsklighet och solidaritet. De senaste demokratiska valen i Sverige och globalt har visat denna tendens. Internet är den stora spridande faktorn, även om man också idag samlas fysiskt för att manifestera sina åsikter med hot, hat och propaganda som vapen. Samtidigt sprids nu antisemitismen från flera andra håll i vårt samhälle.
Läs vår utställningsfolder med förord av författaren Ola Larsmo.