Utställningen pågår
Pris
DAMM, BULLER OCH FUKT
Maskinerna kom i första hand. Människorna fick anpassa sig. Lönerna var låga och arbetsdagarna långa.
I ett bomullsväveri i slutet på 1800-talet arbetade de anställda i ett evigt buller, många fick sin hörsel förstörd. Men det var dammet som var besvärligast. Det förstörde lungorna.
I taken fanns också sprinklersystem som släppte ner fukt med jämna mellanrum, för att trådarna i väven skulle hålla bättre. Fukten landade inte bara på väven och maskinerna utan också på textilarbetarna, som luktade surt i sina arbetskläder. Det var därför de kallades för surbullar.
Se och hör vävstolarna vakna till liv på Norrköpings stadsmuseum. Foto: Micael Wahlberg.
MAN SKULLE STÅ VID SIN MASKIN
”Det bullrade så man blev precis döv, man hörde ingenting. När man kom ut från fabriken skrek man lika högt när man skulle prata med någon, som inne i fabriken.”
”Vi som arbetade skift hade ingen lunch, för vi slutade vid middagen eller så började vi då. Fast vi hade tolv minuters frukostrast. Då hade vi matsäck med oss, som vi åt bredvid maskinerna. Det fanns inte något särskilt matrum, utan man tog en tomlåda och vände upp och ner på och satte sig och åt sin frukost.”
”Egentligen fick vi inte sitta under arbetstid. Man skulle stå vid sin maskin och man fick inte lämna sin maskin förrän arbetsdagen var slut. Man skulle stå vid maskinen när det blåste av.”
Så berättar några kvinnor som arbetade i textilfabrikerna under 1900-talet i Norrköping.*
Bomullen – en viktig del i Norrköpings textilproduktion. Foto: Micael Wahlberg.
400 ÅR AV TYGPRODUKTION
Utställningen speglar Norrköpings textilhistoria. Med kapital från drivna köpmän och armén som storkund växte textilstaden fram. Norrköping var störst på ylle, sedan kom bomullen. Men läget förändrades under senare delen av 1800-talet och framför allt efter andra världskriget.
Nya material, bättre hygien och ökad import utmanade den konservativa industrin. Krisen blev ett faktum. Fabrik efter fabrik lades ner. De stod snart tomma. Trots det går textilindustrin idag på högvarv, i en annan del av världen.
*Uttalanden hämtade från Bullakandidater, fem textilarbeterskor minns (Projekt Arbetarminnen, Norrköping kommun 1990)