Utställningen pågår
Pris
HÄR BÖRJAR VÅR BERÄTTELSE OM NORRKÖPING
Inlandsisen har precis smält bort och de första människorna har kommit till trakten. Hur såg livet ut för de människor som byggde de första husen, tillverkade de första lerkärlen och värmde sig med sälskinn?
När ett nytt rådhus skulle byggas på Tyska torget i Norrköping, i början på 1900-talet, stötte byggarbetarna på ett skelett från en säl samt en harpun, djupt nere i lagren av lera. Analyser avslöjade att jakten hade ägt rum för hela 6 000 år sedan, under stenåldern. Långt innan Norrköping ens var påtänkt fanns här ett skärgårdslandskap och säl var ett eftertraktat byte för dåtidens invånare som levde längs Kolmårdens stränder. Det välbevarade sälskelettet, och harpunen som dödade den, ser du i utställningen. Här möter du också Bäversälen, den 5 000-åriga lerfiguren från Åby som även är museets maskot. Vad bäversälen föreställer är det ingen som vet, den har tolkats som en bäver, säl, järv eller ekorre och har sedan fått det kreativa namnet bäversälen.
Historien fortsätter genom bronsåldern med sina många hällristningar, vid Himmelstalund och längs Glans stränder, och du får en inblick i hur människor levde då. I Norrköping har man hittat en av landets största boplatser från bronsåldern, en boplats med närmare 40 hus av olika slag. Redan då, för 3 000 år sedan, bedrevs långväga handel och Motala ström var en viktig färdväg in i landet som människorna ville kontrollera. Det var genom denna handel som det eftertraktade bronset kom hit tillsammans med nya kulturer.
Slutligen hamnar du bland de många föremål som representerar Norrköpings rika järnåldersbygd med handel, gudaoffer och vardagsliv. Dåtidens Norrköpingsbor levde som bönder i ett utpräglat klassamhälle och för de rika fanns lyxvaror från när och fjärran. Här finns också vårt stora sagoträd där de yngsta besökarna kan krypa in och lyssna till sagor från asagudarnas värld.
Välkommen in i vår forntidsutställning.